香港西醫發展史(1842-1990)

Translated title of the contribution: History of Western Medical Services in Hong Kong

Research output: Book/ReportBook or reportpeer-review

Abstract

香港是否在殖民早期即大力推展西醫?本地華人在接受西醫的過程中有否出現衝突,最後又如何妥協? 雅麗氏紀念醫院、香港西醫書院的成立,對香港西醫的本地化進程有何重要影響? 1894年香港鼠疫的爆發原因為何?1950至1960年代香港的肺結核傳染有多嚴重?這些疫病如何改變了香港西醫體制的發展? 今日香港西醫的醫療水準,深獲世界認同,更是亞洲地區醫療服務和設施最為完善的地方之一,這當中有着怎樣的歷史發展軌跡?政府又扮演着甚麼角色?本書運用大量一手原始檔案,如香港政府憲報、立法局議程、殖民地醫官報告、醫療報告、殖民地部與港督的往來通信等,重新拼湊出西醫在香港從殖民早期到醫院管理局成立這一百五十年間的發展歷程。目前有關西醫在香港發展的研究,大都以個別醫療機構或疫病個案為主,從宏觀視野研究的並不多,此書誠為首本香港西醫發展史的通論式著作。
Translated title of the contributionHistory of Western Medical Services in Hong Kong
Original languageChinese (Traditional)
Place of Publication香港
Publisher 中華書局(香港)有限公司
Number of pages411
ISBN (Print)9789888571017
Publication statusPublished - Oct 2018

Fingerprint

Dive into the research topics of 'History of Western Medical Services in Hong Kong'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this