冷戰中的文化傳承: 張國興與亞洲影業有限公司

Translated title of the contribution: Chang Kuo-sin’s Asia Pictures and Its Cold War Cultural Legacy

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

本文探討1950年代在冷戰陰霾下美國亞洲基金會(The Asia Foundation)對親美知識份子張國興的秘密援助,以及後者由此建立的一個跨國文化及信息網絡。殖民管治時期的香港作為華語文化生產及傳播的重要基地,其文化和戰略意義雖然舉足輕重,但又一直為人忽略。本研究集中討論張國興在香港成立的亞洲影業有限公司(亞洲影業)如何與左翼的長城影業公司競爭,強調生產既有藝術水平又具反共意識的作品,在娛樂和政治之間取得平衡。張國興致力推動電影製作和大眾文化消費,雖然因為經濟及企業運作等種種原因以致後來功敗垂成,但亞洲影業的功績在於其催生了戰後香港華語電影的發展和創造力,以及電影工業的現代化。張國興與亞洲影業的故事,其意義遠遠超越了傳統冷戰論述中強調純粹的大國操縱的政治理解。
Translated title of the contributionChang Kuo-sin’s Asia Pictures and Its Cold War Cultural Legacy
Original languageChinese (Traditional)
Pages (from-to)142–159
Number of pages18
Journal二十一世紀
Volume193
Publication statusPublished - Oct 2022

Scopus Subject Areas

  • Arts and Humanities(all)

User-Defined Keywords

  • 文化冷戰
  • 亞洲基金會
  • 亞洲影業有限公司
  • 張國興
  • 華語電影

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Chang Kuo-sin’s Asia Pictures and Its Cold War Cultural Legacy: 張國興與亞洲影業有限公司'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this